Vandreferie i Danmark
Om det er for at spare på pengene, CO2-en, for at se dele af Danmark du ikke kender eller noget helt andet så er der efter min mening mange grunde til at vælge at tage på vandreferie i Danmark.
Vandre- eller cykelferie er en helt særlig ferieform. Når man holder ferie på den måde vælger mange enten at sove i telt på campingpladser, i shelter eller måske slå vejen forbi en blød seng på et Bed & Breakfast.
Og så er det en rigtig dejlig måde at være sammen på og se naturen og landevejene i et langsomt tempo, der virkelig også sætter farten ned i hoved.
Hvis det er noget du overvejer, så håber jeg at mine egne tips og oplevelser med vandreferie, kan inspirere dig til din næste ferie.
Min egen erfaring
I sommeren 2021 tog min ældste datter og jeg, på en 10 dages vandretur på Møn. Det havde længe været min drøm at gå Camønoen, da jeg har rødder på Møn og Sydsjælland og er kommet der meget som barn. Så efter mange dagdrømme gjorde vi endelig alvor af planerne.
I god tid op til ferien, holdt jeg øje med tilbud i diverse supermarkeder på tørvarer, som vi kunne medbringe på turen og let tilberede ved at tilsætte vand.
Derudover havde vi på forhånd booket én overnatning, på et Bed & Breakfast cirka halvvejs på ruten. Vi mente at vi omkring der, nok havde behov for en blød seng og en god nats søvn. Da vi ellers de andre dage havde planlagt at sove i et lillebitte tomandstelt.
Vi gik langsomt, men stødt fremad, med plads til formiddagskaffe på trangiaen når der var brug for det. Det var en utrolig meditativ oplevelse og vi var begge et sted i vores liv hvor der skete mange ting og vi havde brug for ro i hoved. At bare gå og sætte den ene fod foran den anden var helt vidunderlig. Vi kiggede knapt nok på vores telefoner, med mindre vi skulle rådføre os med appen når vores fysiske kort var uklart. Vi gik forkert, vi gik i stegende hede, vi badede på stranden hver gang vi kom tæt på, kogte pasta mens vi sad ved vandkanten, sov i vores lille bitte telt, læste i hver vores bog, som vi halvvejs på turen byttede med hinanden så vi havde noget nyt at læse, og vi havde til tider lyst til at tage hjem og give op (heldigvis forskudt af hinanden).
Men efter den ferie var vi brune på armene, trætte på den måde man kun kan være af at være udenfor ti dage i streg og glade som aldrig før.
Tips til den gode vandreferie
Tænk over hvordan I vil sove. For os fungerede telt rigtig godt som vores udgangspunkt, og gav os frihed til at sove på shelter pladser eller campingpladser alt efter hvor langt vi nåede den pågældende dag. Men måske kan I ikke bære på et telt, og vil hellere sove i åbne shelters eller på B&B?
Planlægning. Hvis det er en længere vandreferie duer det ikke at være spontan. Tjek ruten og planlæg hvor langt I forventer at gå om dagen. Vores golden spot var 22 km om dagen. Med den afstand kunne vi gå i et roligt tempo, holde pauser og nå frem til vores destination sidst på eftermiddagen.
Mere planlægning. Planlæg proviant og vand. Der er tit vandposter langs vandreruterne, men hav alligevel med så I har 1,5-2 liter vand pr. person. Planlæg jeres mad. Der er mange gode retter som bare skal tilsættes kogende vand. Pak så meget som muligt ud af større emballage så det fylder og vejer mindre. Det behøver ikke være de dyre løsninger fra outdoor butikkerne. Hold øje med gode tilbud og spot-hylden i dit lokale supermarked.
Kryb og krimi. Tag læsestof og myggespray med. Begge dele giver ro om aftenen.
Vandresokker er et must. For os var et par gode vandresokker ideelle. Et godt tip for at undgå vabler er, at tage skoene af hver gang I holder pause så fødderne kan få luft.
Stilhed er okay. Sidst men ikke mindst: nyd stilheden, at du kan kigge langt og at du ikke er foran en skærm. Når man vandrer med en tung rygsæk, kommer man virkelig ned i kroppen og det er fantastisk! Og man behøver ikke have en samtale hele tiden. Det er helt okay at gå i stilhed.
God ferie!